Alles over Eric Cantona


Éric Cantona (Marseille, 24 mei 1966) is een Frans acteur en voormalig profvoetballer. Hij beëindigde zijn voetballoopbaan bij Manchester United, waar hij (in vijf seizoenen) vier Engelse landstitels en twee keer de FA Cup won. Cantona wordt gezien als een belangrijke speler in de terugkeer van Manchester United
als voetbalgrootmacht. In 2000 werd hij verkozen tot speler van de eeuw van de club en hij staat daar nog steeds bekend als "Eric the King".
Frankrijk
Cantona begon zijn loopbaan bij AJ Auxerre, nadat hij door Olympique Marseille te licht bevonden werd. Hier werd Cantona
 gevormd door Guy Roux en hij debuteerde in november 1983 in de Franse D1. Al vanaf het begin stond hij bekend als een speler die makkelijk zijn zelfbeheersing verloor. Cantona kon zijn draai niet vinden bij Auxerre, miste de cultuur en het warme weer in het zuiden en werd verhuurd aan Martigues. Daar voelde Cantona zich lekker in zijn vel en presteerde erg goed. Hierdoor werd hij teruggehaald naar Auxerre en hij veroverde daar een basisplaats. Hij draaide een erg goed seizoen en werd hij in augustus 1987 opgeroepen voor het Franse nationale elftal, en maakte zijn debuut op 12 augustus van dat jaar in de vriendschappelijke uitwedstrijd tegen West-Duitsland, die met 2-1 werd verloren door Les Bleus door twee treffers van Rudi Völler. Cantona nam vlak voor rust de enige Franse treffer voor zijn rekening. Tevens won hij met Jong-Frankrijk in 1988 het Europees kampioenschap.

Door het goede spel van de jonge Cantona kocht Olympique Marseille de speler voor de recordsom van 22 miljoen francs. Hoewel zijn debuut bij Marseille geweldig was, werd hij niet meer opgeroepen voor het Franse elftal. Nadat Cantona de Franse bondscoach Henri Michel beledigde, volgde er een schorsing van een jaar bij het Franse elftal. Zijn prestaties bij Marseille werden ook minder en tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Torpedo Moskou, toen hij werd gewisseld, verscheurde hij zijn shirt en gooide het weg. De club schorste hem voor een maand.

Cantona werd verhuurd aan Girondins de Bordeaux en daarna aan Montpellier, waar hij de Coupe de France won. Daarna keerde hij kort terug bij Marseille, maar werd vervolgens verhuurd aan Nîmes. Daar gooide hij een keer de bal naar de scheidsrechter en werd door de Franse bond voor een maand geschorst. Na beledigingen te hebben geuit op de bond werd deze schorsing met een maand verlengd. Cantona besloot hierop te stoppen met voetbal.

Engeland
Z
ijn fans wisten hem echter over te halen terug te keren en hij ging naar Engeland. Hij speelde een proefperiode 

bij Sheffield Wednesday, maar kwam in 1992 bij Leeds United uit. De club won in dat seizoen de toenmalige First Division, de huidige Premier League. Cantona was een van de dertien buitenlandse voetballers die in actie kwamen op de allereerste speeldag van de Premier League op 15 augustus 1992. De anderen waren Jan Stejskal, Andrej Kantsjelskis, Ronny Rosenthal, Roland Nilsson, Peter Schmeichel, Hans Segers, John Jensen, Anders Limpar, Gunnar Halle, Craig Forrest, Michel Vonk en Robert Warzycha. In november 1992 ging Cantona voor nog geen 2 miljoen dollar naar Manchester United. De club had door een blessurevan Dion Dublin en de verkoop van Mark Robins een probleem met het scoren van doelpunten. Cantona scoorde niet alleen goals, maar gaf ook kansen aan andere spelers. Manchester United won meteen weer prijzen.

In januari 1995 kwam Cantona in een slecht daglicht te staan toen hij in een uitwedstrijd bij Crystal Palace een karatetrap uitdeelde aan een fan van Crystal Palace die hem uitschold. Hij werd door de Engelse bond voor negen maanden geschorst, wat er onder meer voor zorgde dat Manchester de landstitel niet won. Na zijn terugkeer was Cantona meteen weer belangrijk voor de club.

Nevencarrière
Aan het eind van het seizoen 1996/97 kondigde hij aan te stoppen met voetballen. Het seizoen 1994/95, dat hij
grotendeels miste door zijn schorsing, bleek het enige seizoen waarin hij geen kampioen werd. Hij werd aanvoerder van het Frans nationaal strandvoetbalelftal. Ook gooide hij zich op het acteren: hij speelde in een aantal films en in diverse reclames.

Tegenwoordig is Cantona ambassadeur van Joga Bonito. Joga Bonito betekent letterlijk vertaald "speel mooi!" en is een vorm van voetbal waarin men zo mooi mogelijk probeert te voetballen door middel van trucjes en schijnbewegingen. Ander boegbeeld van Joga Bonito is Ronaldinho. Cantona is ook presentator van Joga TV, de reclames van Joga Bonito.

In 2009 speelde Cantona een van de twee hoofdrollen in de speelfilm Looking for Eric van de Britse regisseur Ken Loach. Cantona schiet daarin een depressieve postbode te hulp. Cantona speelt in de film zichzelf, en heeft aangekondigd meer te willen acteren.

Erelijst
Met clubteams
Auxerre:
    
Kampioen Franse "Division 3": 1984
     Winnaar Coupe Gambardella: 1985

Olympique Marseille:
    Coupe de France: 1989
    Landskampioen Frankrijk: 1991

Montpellier:
    
Coupe de France: 1990

Leeds United:
    
Landskampioen Engeland: 1992
     Charity Shield: 1992

Manchester United:
    
Landskampioen Engeland: 1993, 1994, 1996, 1997
     FA Cup: 1994, 1996

Met Frankrijk
    Europees Kampioen onder de 21: 1988
    Wereldkampioen strandvoetbal: 2005

Persoonlijke prijzen
    PFA Players "Player of the Year": 1994
    FWA Footballer of the Year: 1996
    Benoemd tot speler van de eeuw bij Manchester United: 2001

Films
Als acteur speelde Éric Cantona onder andere in:
Filmografie als acteur

Jaar     Titel                                          Rol    

1995     Le bonheur est dans le pré        Lionel        
1997     Question d'honneur                     ...        
1998     Elizabeth                                 Monsieur le Foix        
1998     Mookie                                    Antoine Capella        
1999     Les enfants du marais               Jo Sardi        
2001     La grande vie!                           Pétanque-speler 2        
2003     L'outremangeur                         Séléna        
2005     La vie est á nous!                      Pierre        
2005     Une belle histoire                         ...        
2007     Le deuxième souffle                   Alban        
2008     Jack Says                                   Man aan de bar        
2008     French Film                               Thierry Grimandi        
2009     Looking for Eric                         Zichzelf     

Volg dit blog

Bekijk hier nog meer Legends