Alles over Zinedine Zidane


Zinédine Yazid Zidane (Marseille, 23 juni 1972) is een voormalig Frans profvoetballer van Algerijns-Kabylische afkomst en

wordt door velen als één van de beste spelers ooit beschouwd. Zidane groeide op in de Marseillaanse wijk La Castellane, waar hij ook geboren was. Tijdens zijn profcarrière speelde hij voor AS Cannes, Girondins de Bordeaux, Juventus en Real Madrid. In het Franse nationale team speelde hij 108 interlands. Op het WK van 1998 was hij dé vedette die zijn vaderland aan de wereldtitel hielp. Zidane werd driemaal verkozen tot Wereldvoetballer van het jaar en won in zijn carrière onder meer een Wereldkampioenschap, Europees kampioenschap, Champions League, landstitels en nationale bekers. Zidane werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de FIFA 100, de lijst van 's werelds beste spelers volgens de FIFA.

Juventus FC
In 1996, na de verloren finale in de UEFA Cup met Girondins Bordeaux, maakt Zidane de overstap naar Juventus, de club waar eerder Platini speelde in de jaren '80. Bij de overgang zou 3.500.000 euro gemoeid zijn. Hier zou hij gaan spelen onder de trainer Marcello Lippi, en samen met zijn landgenoot Didier Deschamps. Bij Juventus groeit Zidane uit tot de smaakmaker van de ploeg, en volgens voetballiefhebbers schuilt er een potentieel wereldtopper in de speler. Met Juventus won hij in het seizoen 1996/97 het landskampioenschap en de Wereldbeker (1-0 winst tegen River Plate). Ook werd hij in 1997 met Juventus Champions League-finalist, maar verloor de finale met 3-1 van Borussia Dortmund. Het seizoen erna was Zidane weer een dragende factor voor de Bianconeri, en wist het wederom een landstitel te pakken en de Champions League finale te bereiken, ditmaal tegen Real Madrid (1-0 verlies). In zijn 5 seizoenen voor Juventus zou Zidane uiteindelijk de Wereldbeker, de Intertoto Cup en twee landskampioenschappen veroveren. Hij werd geroemd om zijn spelinzicht, scherpe passes en individuele klasse. Mede door zijn grootse prestaties met het Franse elftal, groeit hij op dat moment uit tot de beste speler ter wereld. Real Madrid wilde ten koste van alles de begaafde spelverdeler in het witte shirt van Los Merengues krijgen. Nadat De Koninklijke het recordbedrag van 78 miljoen euro betaalde, vertrok Zidane in 2001 naar Real Madrid. Zidane werd hiermee de duurste speler tijdens een voetbaltransfer uit de voetbalgeschiedenis toentertijd.

Real Madrid
Zinédine Zidane bekroonde zijn eerste jaar Real Madrid, dat een recordbedrag van 78 miljoen euro voor hem neerlegde, met het winnen van de Champions League en de Super Cup in 2002. De Franse klasbak was de beste man van het team door altijd aanwezig te zijn in de aanvalsopbouw van Real. Tijdens de finale tegen Bayer Leverkusen speelde Zidane één van zijn beste wedstrijden. Dankzij de aannames, hakjes, schijnbewegingen en goed inzicht waren zijn acties een lust voor het oog voor veel voetballiefhebbers. Zidane besliste de wedstrijd door op de rand van het strafschopgebied met een halve omhaal in de linkerkruising te schieten en met Los Galácticos de Champions League te winnen.

Zidane in het shirt van Real Madrid
Zidane was met Real Madrid aanvankelijk succesvol op zowel sportief gebied met een Champions League en een landstitel in 2003, als op financieel gebied met een toegenomen marktwaarde in vooral Oost-Azië. Vanaf het seizoen 2003/2004
ging het sportief mis bij Real Madrid. Veteraan en aanvoerder Fernando Hierro moest vertrekken, evenals succestrainer Vicente del Bosque. Het beleid van de Real Madrid voorzitter Florentino Pérez was slechts financieel ingesteld en haalde David Beckham en Ronaldo om de merchandising op te stuwen. Ondanks regelmatige blessures wist Zidane met de Galácticos de supporters blij te maken met attractief voetbal. Desondanks wist Real Madrid geen noemenswaardige prijzen meer te winnen. Op 7 mei 2006 speelde Zidane zijn laatste wedstrijd voor Real Madrid, in de competitiewedstrijd tegen Villarreal CF dat plaatsvond in het Santiago Bernabéu stadion. Zidane scoorde in zijn afscheidswedstrijd, die uiteindelijk 3-3 eindigde. Zijn teamgenoten droegen speciale shirts waarop Zidane 2001-2006 in het teamlogo verwerkt zat. De Real Madrid fans schreeuwden massaal zijn naam tijdens de wedstrijd. Na de wedstrijd gaven ze hun voormalige publiekslieveling een warme staande ovatie met veel applaus en zongen gezamenlijk "Merci", waarop Zidane het veld in tranen verliet. Het zou zijn laatste wedstrijd zijn in professioneel clubverband.

Major League Soccer
Op 16 april 2007 bood Alexi Lalas, de manager van Los Angeles Galaxy, de inmiddels gestopte Zidane een contract aan voor een carrière in de Major League Soccer competitie. Eerder wist de Amerikaanse club ook al David Beckham voor vijf jaar te contracteren. Ook de Chicago Fire zou interesse hebben in de diensten van "Zizou". Zinédine Zidane heeft nooit op deze voorstellen gereageerd via persberichten.