Alles over Ronaldo Luis Nazário de Lima


Ronaldo Luis Nazário de Lima (Rio de Janeiro, 18 september 1976), beter bekend als Ronaldo, is een voormalig Braziliaans profvoetballer. Behalve in zijn thuisland voor Cruzeiro en SC Corinthians, speelde hij in Europa voor PSV, FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid, AC Milan. Namens Brazilië scoorde Ronaldo 62 keer in 98 interlands en was hij dé vedette die zijn vaderland aan vijf hoofdprijzen hielp, waarvan twee wereldtitels. De veelvuldig scorende centrumspits wordt gezien als één van de beste spitsen aller tijden. Zijn bekendste bijnaam luidt Het Fenomeen.


Clubvoetbal
Hij kreeg de naam Ronaldo omdat de verpleger die zijn moeder hielp met de bevalling ook zo heette. Ronaldo begon 

zijn carrière in 1993 bij Cruzeiro EC in Brazilië. Hij werd daar na één jaar weggeplukt door PSV Eindhoven PSV Eindhoven Door zijn transfer naar PSV trad Ronaldo in de voetsporen van Romário. Voor PSV speelde Ronaldo 57 officiële wedstrijden en scoorde daarin 54 maal. Hij won met PSV de KNVB beker en werd topscorer met PSV door in totaal 30 keer voor de ploeg te scoren. Het leverde hem een transfer op naar FC Barcelona voor ongeveer 34 miljoen gulden.

FC Barcelona
Hij zou daar maar één seizoen spelen, waarin hij in 37 wedstrijden 34 maal scoorde en daarmee de Trofeo Pichichi als topscorer van de Primera División won. Met Barcelona won hij de Europa Cup II. In deze finale nam Ronaldo, vanaf de stip, het enige doelpunt in de finale tegen het Franse Paris SG voor zijn rekening. Een recordtransfer Op 20-jarige leeftijd werd Ronaldo als de beste speler van de wereld aangezien. Hij was Wereldvoetballer van het jaar in 1996 en 1997.

Internazionale
Al op een jonge leeftijd werd Ronaldo tot één der grootste voetballers ooit gerekend. Na de succesvolle jaren bij PSV en
Barcelona, vertrok hij naar Internazionale waar hij het moeilijk had met vele concurrenten, zoals de Chileen Iván Zamorano en de Italiaan Christian Vieri, maar hij maakte alle verwachtingen waar door 25 doelpunten te maken in zijn eerste seizoen. Zo sleepte hij de prijs voor de beste buitenlandse debuterende spits in de wacht. Ronaldo stond behalve om zijn goals echter ook bekend om zijn blessureleed. Toen hij na een zware knieblessure en maandenlang revalideren zijn rentree maakte, zakte hij reeds na 7 minuten weer door diezelfde knie. Na nog eens 20 maanden revalidatie, maakte Ronaldo op 4 april 2002 zijn rentree voor de Nerazzuri, toen hij in de halve finale van de UEFA Cup als invaller twintig minuten meespeelde tegen Feyenoord. Hierdoor was Ronaldo maar net op tijd hersteld voor het WK in Japan en Zuid-Korea.

Door zijn grootse prestaties tijdens het WK 2002, ontvangt hij de titels Europees en Wereldvoetballer van het jaar. Real Madrid wilde ten koste van alles Het Fenomeen in het witte shirt van Los Merengues krijgen. Diens clubpresident Florentino Pérez wilde van Real Madrid de grootste en beste club ter wereld maken door het aantrekken van louter stervoetballers. Voor aanvang van het seizoen 2002/2003 vertrok Ronaldo, ondanks zijn verleden bij FC Barcelona, naar Real Madrid.