ALLES OVER RUUD GULLIT

Ruud Gullit (Amsterdam, 1 september 1962), officiële naam Rudi Dil en bijgenaamd Zwarte Tulp, is een Nederlands voormalig voetballer. Hij won diverse grote prijzen zoals het EK en de Europacup I. Hij was onderdeel van de gouden generatie die in 1988 Europees Kampioen werd, en waarvan ook Marco van Basten en Frank Rijkaard deel uitmaakten. De tweevoudig Wereldvoetballer van het jaar werd door Pelé in maart 2004 vermeld in de opgestelde Lijst FIFA 100 beste spelers.

In 1996 zette hij een punt achter zijn carrière en begon hij een carrière als trainer. Momenteel zit hij zonder club nadat hij op 14 juni 2011 ontslagen werd bij de Russische voetbalclub Terek Grozny. Eerder werkte hij ook als hoofdtrainer bij Feyenoord, Newcastle United, Chelsea, Los Angeles Galaxy, het Nederlands elftal onder 21 en was hij ambassadeur van het HollandBelgium Bid.

Biografie
Gullit werd geboren te Amsterdam als buitenechtelijk kind van de Surinamer George Gullit en de Amsterdamse Ria Dil.
Ruud zou de naam van zijn vader gebruiken, hoewel hij bij de Burgerlijke Stand ingeschreven staat als Rudi Dil. De vader was in 1958 met zijn vrouw en drie kinderen naar Nederland geëmigreerd. Hij zocht zijn buitenvrouw en zoontje wel regelmatig op, maar bleef bij zijn gezin wonen.

Jeugd

Gullit begon met voetballen bij De Meerboys, en speelde vervolgens bij DWS. Vervolgens werd hij naar HFC Haarlem gehaald, waar hij zijn profdebuut zou maken. Ook voetbalde hij veelal op het Balboaplein in Amsterdam, samen met onder andere zijn latere ploeggenoot Frank Rijkaard. AFC Ajax had in de seizoenen 1978/79 en 1979/80, in de tijd dat Cor Brom en Leo Beenhakker trainer waren, aanvankelijk belangstelling voor Gullit, maar contracteerde hem uiteindelijk niet.

LEES HIER HET VOLLEDIGE BERICHT